Kotimaa
Ulkoministeriö kotiuttanut al-Holista kaksi orpolasta – useita suomalaisperheitä paennut omin voimin
Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksessa. Valiokunta on selvittänyt sitä, onko Haavisto rikkonut ministerivastuutaan al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyen siirtämällä asiaa hoitanut virkamies toisiin tehtäviin sen jälkeen, kun tältä oli jo otettu al-Holiin liittyvät tehtävät pois. Al-Holin leirillä on tiettävästi yhä suomalaisia naisia lapsineen. Virallisen kotiutusoperaation avulla Suomeen on tuotu toistaiseksi kaksi orpolasta.
Al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten ja heidän lastensa tilanne oli kuuma peruna näihin aikoihin vuosi sitten. Sen jälkeen tuli koronapandemia, ja kuten moni muukin aihe, leirin tilanne painui julkisuudessa taka-alalle.
Pääministeriksi nousseen Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi joulukuussa 2019, että Suomi pyrkii kotiuttamaan leirillä olevat suomalaislapset mahdollisimman nopeasti. Aikuisten auttamiseen ei velvoitettu. Käytännössä myös heidän avustamiseensa on varauduttu, sillä leiriä pyörittävä kurdihallinto on ollut nihkeä päästämään lapsia matkaan ilman äitejään.
Al-Holin leirillä on kerrottu olleen noin kymmenen suomalaisäitiä. Suomalaisia lapsia leirillä on ollut kolmisenkymmentä. Joulun alla Suomeen kotiutettiin tarkasti varjellussa operaatiossa kaksi orpolasta Irakin kurdikaupunki Erbilistä lähteneellä lennolla. Sen jälkeen kotiutukset ovat olleet jäissä. Muutenkin haastavaa operaatiota on vaikeuttanut koronatilanne, joka on rajoittanut toimimista alueella.
Poliittisen linjauksen mukaan olennaista on tehdä kotiutukseen liittyvä harkinta tapauskohtaisesti kunkin henkilön osalta. Toimivaltaisia viranomaisia asiassa ovat ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja.
Ainakin neljä perhettä paennut
Leiriltä on kuluvan vuoden aikana palannut Suomeen omin voimin ainakin neljä perhettä. Ulkoministeriö tiedotti kesäkuussa kolme naisen ja yhdeksän lapsen saapuneen Suomeen Turkin kautta. Elokuussa ministeriö kertoi, että leiriltä oli palannut suomalainen äiti alle 10-vuotiaiden lastensa kanssa. Ministeriö ei kommentoinut lasten tarkkaa määrää. Myös tämä perhe oli paennut leiriltä ja lentänyt Suomeen Turkista.
Ulkoministeriö avusti perheitä laatimalla näille matkustusasiakirjat ja järjestämällä heidän paluunsa yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa. Leiriltä perheet olivat kuitenkin paenneet omin neuvoin.
Jättimäisellä leirillä on ollut enimmillään jopa 70 000 henkilöä ja olosuhteita on kuvailtu äärimmäisen alkeellisiksi esimerkiksi hygienian osalta. Lännen Media uutisoi toukokuussa, että leirille suunniteltiin erillistä karanteenikylää koronaviruksen leviämisen varalle.