Koti-Kajaani
Valtuustosta viisaita: Terveisiä talousarviosta
Taas on se aika vuodesta, kun jumpataan talousarviota tulevalle vuodelle sekä taloussuunnitelmaa kahdelle seuraavalle. Ensi viikon maanantaina kaupunginvaltuusto kokoontuu päätöksentekoon näiden talouslukujen äärelle.
Tämä vuosi on ollut ensimmäinen, kun kuntien budjetista puuttuu sote-menot, palveluiden järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueille vuoden vaihteessa.
Muutoksen myllerrys on edelleen käynnissä, eikä tilannetta helpota kiristynyt ja epävarma maailmantilanne. Kustannusten ja korkotasojen nousu on tuntunut ihan varmasti meidän jokaisen henkilökohtaisessakin kukkarossa.
Ensi vuodelle esitetty kaupungin talousarvio ja tulevien vuosien taloussuunnitelmat ovat alijäämäisiä, eli talouden tasapainottamista piisaa, mutta syytä paniikkiin ei ole.
On niin mielettömän tärkeää, että turvalliset ammattiaikuiset ovat kohtaamassa nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät.”
Kajaanissa tasapainottelemme vähenevän ja ikääntyvän väestön muuttuvien palveluntarpeiden sekä huutavan työvoimapulan kanssa. Palveluverkkoa on pakko lähteä tarkastelemaan, ja lasten määrän vähenemisen myötä erityisesti lapsille ja nuorille suunnatut palvelut ja niiden laajuus on suurennuslasin alla.
Talousarvioesitystä lukiessa mieltäni lämmitti, että koulunuorisotyön hankkeen päättyessä kaupunki on varaamassa määrärahat koulussa tehtävän nuorisotyön vakiinnuttamiseksi omaksi toiminnaksi.
Erityisesti nyt nuorten pahoinvoinnin lisääntyessä on niin mielettömän tärkeää, että turvalliset ammattiaikuiset ovat kohtaamassa nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät muutenkin.
Tämän vuoden kouluterveyskyselyssä jo noin kolmasosa kajaanilaisista 8.-9.-luokkalaisista arvioi terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Se määrä on paljon ja nopealla aikataululla on löydettävä ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi.
Nuoriin tehtävä investointi ei mene hukkaan, vaikka onkin hankalammin mitattavissa ja tulokset näkyvät usein vasta pitkällä aikavälillä. Tiedämmehän kuitenkin, että esimerkiksi mielenterveyden edistämiseen sijoitettu euro maksaa itsensä viisinkertaisena takaisin.
Tunnistaessamme työvoimapulan yhtenä merkittävimpänä riskinä kaupungin taloudelle, toimet nuorten hyvinvoinnin, opiskelu- ja työkyvyn edistämiseksi tulisi olla tärkeysjärjestyksessä korkealla. Uskalletaan investoida tulevaisuuteen myös haastavina aikoina. Toivon valtuustolta viisautta ja pitkänäköisyyttä päätöksentekoon.
Saara Karjalainen (vas.)
Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.