Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Tutkimus-, koulutus- ja kehittämisyhteistyötä tarvitaan

Sote-alalla on laaja ja pitkäkesteinen pula osaavasta henkilöstöstä koko maassa. Hyvinvointialueen täytyy keskittää voimavaransa paitsi väestön muuttuviin palvelutarpeisiin myös työvoimapulaan vastaamiseksi.

Yksi tärkeä toimenpidekokonaisuus on tähän liittyen hyvinvointialueen TKKI-toiminnan (tutkimus, kehittäminen, koulutus, innovaatiotoiminta) vahvistaminen. Myös Kainuun hyvinvointialueella on tästä merkittävä vastuu.

Hyvinvointialueille on jo sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislainsäädännössä säädetty velvollisuus vastata alueellaan tehtäväalansa koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi hyvinvointialueen tulee koordinoida ja ohjata palvelutuotannossaan tapahtuvaa integroitua kehittämistyötä sekä tukea kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvässä kehittämistyössä.

Hyvinvointialueen tulee osallistua kansalliseen ja alueelliseen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen ja toimia yhteistyössä kuntien sekä koulutus-, kehittämis- ja tutkimustoimintaa harjoittavien organisaatioiden kanssa.

Edellä kuvatut lainsäädännön velvollisuudet on syytä ottaa vakavasti.

Kainuun hyvinvointialueen palveluntuotannon organisoimisessa on otettava huomioon alueen TKKI-yhteistyörakenteen vahvistaminen. Tässä keskeisenä näen hyvinvointialueen, Kajaanin ammattikorkeakoulun ja yliopistoverkoston yhteistyön tiivistämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyviä kehittämishankkeita on toteutettu toki eri tahoilla paljon, mutta satunnaisen hankeyhteistyön lisäksi tarvitaan uudenlaista tahtotilaa ja vuoropuhelua sekä systeemisiä ja organisatorisia ratkaisuja eri toimijoiden kesken.

Nyt tarvitaan hyvinvointialueen ja korkeakouluverkoston yhteisen TKKI -rakenteen kehittämistä, jossa haettaisiin nykyistä vahvempaa yhteistä strategiaa, toimintamalleja ja rohkeita avauksia yhdistäen nykyistä tiiviimmin esim. nykyistä soten suunnittelu- kehittämistoimintaa sekä alueen korkeakoulu- ja yliopistoverkoston sekä aluekehitystoimijoiden osaamista ja resursseja.

Tarvitaan avointa vuoropuhelua eri toimijoiden kesken esimerkiksi siitä, ovatko resurssit ja osaaminen nykyään liian hajautuneet vai tarvitaanko eri toimijoiden resursseja yhdistävä hyvinvointialueen tutkimus-, kehittämis- ja osaamisyksikkö, jotta voitaisiin yhdessä tehokkaammin vastata muuttuviin tieto- ja osaamistarpeisiin.

Kainuun hyvinvointialueen tulevaisuus riippuu merkittävästi siitä, että kykenemme yhdistämään voimarojamme. Tämä edellyttää, että vahvistamme sote-alan erityistarpeisiin kiinnittyvää tutkimusperustaista tiedontuotantoa ja sen nykyistä vahvempaa integroimista sote-alan osaamisen kehittämiseen. Tällä tavoin vahvistamme paitsi toiminnan laatua ja vaikuttavuutta niin myös hyvinvointialueen veto- ja pitovoimaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä