Paikallisuutiset

Yhdessä: Tuunattuna duuniin ja iskussa inttiin

Hankkeen projektipäällikkönä toimii terveystieteiden opintojen jälkeen Kajaaniin paluumuuttanut Miira Karppinen. Kuva: Teemu Takalo

TUDU-hankkeessa edistetään opiskelijoiden liikuntaa ja hyvinvointia uudella otteella.

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan Kainuun ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista nuorista ainoastaan 15 prosenttia täyttää terveysliikuntasuosituksen eli liikkuu vähintään 60 minuuttia päivässä.

Vähäinen liikunta-aktiivisuus ja sen mukanaan tuoma heikko fyysinen toimintakyky tuo haasteita opinnoissa jaksamiseen ja on uhka myös opintojen jälkeen vaadittavalle työkyvylle sekä varusmiespalveluksen suorittamiselle.

Kainuun Liikunta on tarttunut haasteeseen käynnistämällä elokuun lopussa kaksivuotisen TUDU-hankkeen, jossa lisätään toisen asteen opiskelijoiden liikunta-aktiivisuutta, kehitetään nuorten kokonaisvaltaista terveydenlukutaitoa sekä edistetään nuorten osallisuutta. Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen Kajaanin, Kuusamon ja Vuokatin yksiköissä painottuen Kajaaniin ja erityisesti asuntolassa opiskeleviin nuoriin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Synkähköstä lähtötilanteesta huolimatta tunnelin päässä on nähtävissä valoa, sillä toisen asteen opiskelijoista kolme neljästä haluaisi liikkua enemmän ja yli puolet kokevat liikunnan tukevan opiskelua. Näin ollen liikunta-aktiivisuuden lisäämiselle ja hyvinvointia edistävälle terveyskäyttäytymiselle on olemassa otollinen maaperä.

Teksti: Matalankynnyksen liikuntatapahtumat ja -tempaukset oppilaitoksissa ovat osa TUDU-hankkeen käytännön toimenpiteitä. Kuva: Ira Liuski

Myös hankkeen tuore projektipäällikkö Miira Karppinen suhtautuu haasteeseen positiivisen innokkaasti.

– Uskon, että lähelle nuorten arkea menemällä ja nuoria osallistaen, voimme luoda hankkeessa uusia vaikuttavia toimintatapoja liikkeen lisäämiseksi ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Jos jotain, niin tätä työtä täytyy tehdä nuoria kuullen ja ymmärtäen.

Osatoteuttajana hankkeessa toimii Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos, jonka henkilökuntaan kuuluu hankkeen tieteellisen viitekehyksen luoja, liikunta-alalla kehittäjänä toimiva liikuntatieteiden tohtori Jaana Kari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähestymme hankkeessa liikunnan edistämistä yksilöllisen liikuntasuhteen kautta. Liikunta ei ole sama kaikille, ja siksi on tärkeää, että jokainen voi tunnistaa itselleen merkityksellisimpiä tapoja kokea ja harrastaa liikuntaa. Hankkeessa tarjoamme nuorille mahdollisuuden erilaisten liikkumistapojen kokeilemiseen, liikunnallisen itsetuntemuksen vahvistamiseen ja oman liikkujatyypin löytämiseen. Uutta on myös sekä Kainuun ammattiopiston että Kajaanin Lukion opiskelijoille kehitettävä Hyvinvointiosaaja-opintojakso, jonka tavoitteena on tukea nuoren kokonaisvaltaista terveyden lukutaitoa sekä toiminnallisten verkko-opintotehtävien avulla saada opiskelija analysoimaan ja kehittämään elintapojaan terveyttä edistävään suuntaan, Kari sanoo.

TUDU, Tuunattuna Duuniin – toisen asteen opiskelijoiden hyvinvoinnin ja osallisuuden kehittämishanke

Kesto: 2 vuotta

Kokonaiskustannukset: 307 000 €

ESR+ rahoitus: 245 000 €

Päätoteuttaja: Kainuun Liikunta ry

Osatoteuttaja: Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos

Työntekijät: 2 päätoimista ja 2 osa-aikaista

Kohderyhmä: Nuoret 2.asteen opiskelijat Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen yksiköissä Kajaanissa, Kuusamossa ja Sotkamossa

Nuorten liian vähäinen liikunta-aktiivisuus ja sen mukanaan tuomat haasteet terveydelle ja myöhemmin työssä jaksamiselle ovat huolestuttava ja kasvava yhteiskunnallinen ongelma, joka kiinnostaa myös vakuutusyhtiöitä. Hankkeen omarahoitukseen merkittävällä panoksella osallistuvan LähiTapiola Kainuu-Koillismaan toimitusjohtaja Olli Kokkonen pitää hanketta tärkeänä avauksena ison ongelman äärellä.

– Haluamme olla omalla toiminta-alueellamme mukana edistämässä nuorten hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Vakuutusyhtiön näkökulmasta työssä jaksamiseen ja terveyteen liittyvät asiat ovat totta kai taloudellisesti merkittäviä, mutta yksilön hyvinvointi kaikkinensa on niin suuri arvo, että sitä ei voi missään rahassa mitata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TUDU-hankkeen toiminnot alkavat näkyä oppilaitosten arjessa toden teolla syksyn aikana. Nuorten osallistaminen toteutukseen on jo käynnistynyt syyskuun loppuun asti kestävällä hankkeen logo-kilpailulla, johon kaikki mukana olevien oppilaitosten opiskelijat voivat jättää omia logoehdotuksiaan.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä